
Educația (e) bună
Postat de Anuca & Nicu pe Feb 12, 2014 in Blog | Comentarii opriteV-ați întrebat vreodată ce este educația? Vorbim despre rolul ei în viața noastră, despre lipsurile sistemului educativ, despre cine ar trebui să se ocupe de educația noastră și a copiilor noștri, dar știm oare ce reprezintă ea cu adevărat? Hm… aparent simplu și totuși dificil. Nu vom încerca însă să o definim aici. Nici nu am putea. Vom povesti puțin doar despre etimologia sa, utilă formării unei definiții proprii.
Cuvântul educație provine, ca multe alte cuvinte ale limbii române, din latină, de la substantivul educatio care înseamnă creștere, hrănire, cultivare. Putem astfel spune – fără a greși – că educația este sinonimă dezvoltării. Ea se întâmplă pe tot parcursul vieții, fără încetare, este prezentă în toate dimensiunile existenței noastre, este ceea ce suntem, ne reprezintă. Și de aceea, este extrem de important pentru noi înșine, dar și pentru lumea din jurul nostru, să căutăm cu o neostenită perseverență să ne educăm bine.
Până aici, toate bune și frumoase. Dar cum ne dăm seama ce e bun și ce e rău în educație? Cât și în ce fel ne influențează modul în care suntem educați viața? Cum știm că oferim copiilor noștri o educație bună?
Fără îndoială, trebuie să recunoaștem că principalul scop al educației este acela de a forma. Cu alte cuvinte, educația bună este educația care ne formează pentru viață. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că educația pe care alegem să ne-o oferim nouă și copiilor noștri ar trebui în primul rând să fie o sursă de dezvoltare: ar trebui să ne permită libertatea de a face orice, dar mai ales, de a înțelege de ce facem acel lucru. Educația nu trebuie să inhibe, nu trebuie să pună piedici, să neglijeze. Și e trist că uităm deseori tocmai rolul acesta de bază al educației: dezvoltarea talentelor și sensibilităților personale. Tumultul societății de azi distorsionează foarte mult această perspectivă. De mici, creștem cu ideea că educația (a se citi școala) trebuie să ne ofere pregătirea necesară obținerii în viitor a unui loc de muncă. Parțial adevărat, dar nu suficient. În ziua de azi, diploma nu îți mai garantează un loc de muncă. Și de aceea, cred că e important să ne reîntoarcem la originile educației și să o regândim. Și să-i adăugăm doza de creativitate și inovație și bună-înțelegere de care are atâta nevoie. E fără îndoială șansa pe care numai educația o poate da educației!
Tips & tricks? Educația nu înseamnă doar școală. Educația înseamnă și experiență: oamenii pe care îi întâlnim, locurile pe care le vizităm, întâmplările pe care le trăim sunt fără doar și poate cea mai bună sursă de a ne educa.
Cu drag, cu spor, cu voie bună!
Anuca&Nicu