Vreau mărțișorul meu! Iată cum se face

Iată, vine primăvara cu-alaiul ei de flori,
Se îmbracă toată țara în straiul de sărbători.
Lumea toată e a ta, râzi copilărie,
Pretutindeni este loc de cânt și bucurie!

Pe 1 Martie sărbătorim, de când ne știm, prima zi de primăvară. Natura reînvie, păsările călătoare se întorc, totul prinde din nou viață. E prilej de joacă și veselie! Și tot pe 1 Martie oferim mărțișoare. Știți oare de ce?

Există mai multe legende ale Mărțișorului – unele mai apropiate de adevăratele sale origini decât altele, dar toate au în comun un lucru: mărțișorul ca simbol al binelui care învinge răul, al dragostei,  al frumuseței, al bunăvoinței. Mărțișorul ca speranță! Și de aceea, cel mai frumos mărțișor este fără îndoială cel dăruit din suflet.

Vă propunem dar, în prag de primăvară, un model simpatic de mărțișor, pe care îl puteți personaliza după bunul plac și îl puteți oferi celor dragi.

Aveți nevoie de:

- 1 coală carton roșie

- 2 coli hârtie normală (una roșie, una albă)

- ață roșie și ață albă pentru șnur (sau puteți cumpăra un șnur gata făcut, e mai simplu)

- lipici

- foarfecă

- pix roșu și pix negru (sau alte culori, cum vă place)

Materiale necesare martisor

Cum se procedează?

Mai întâi creăm felicitarea. Orice mărțișor trebuie să poarte un gând bun, nu-i așa? Împărțim coala roșie de carton în 3 (pe lățime) și decupăm. Vom avea 3 fâșii, pe care le tăiem pe lungime, în jumătate. Din fiecare jumătate astfel obținută, putem crea o felicitare. În continuare, îndoim cu atenție un capăt al fâșiei: nu trebuie să fie nici prea mare, pentru a nu acoperi toată porțiunea rămasă, dar nici prea mic. Suficient doar pentru a scrie un mesaj. Și lipim o bucățică mică de hârtie albă peste, pe care o putem decora cu motive tradiționale sau putem așterne 2-3 urări. Rezultatul final ar trebui să arate cam așa:

cum se face o felicitare de martisor

Apoi, continuăm cu realizarea șnurului. Avem nevoie de 2 fire de ață: unul alb și unul roșu (sau negru; pe vremea dacilor, mărțișorul era format din 2 fire de lână – unul alb și unul negru, simbolizând elementele opuse (bine-rău, cald-frig, vară-iarnă), de care era prinsă o monedă aducătoare de noroc). Legăm cele 2 fire la un capăt, le așezăm sub ceva greu, ca să nu se miște, și le răsucim una peste alta. Când am terminat, legăm și la celălalt capăt, tăiem firul roșu rămas într-o parte, firul alb din partea cealaltă, facem fundița ajutându-ne de degetele altcuiva… et voilà! șnurul e gata!

cum sa faci un snur de martisor

Confecționăm, la final, un accesoriu. Primăvara aceasta se poartă… inimioarele!!!

Împletim dar o inimioară din hârtie. Pentru aceasta, avem nevoie de 2 fâșii de hârtie: una albă și una roșie de aproximativ 4×10 cm, o foarfecă și puțin lipici. Rotunjim cu ajutorul foarfecei cele 2 fâșii de hârtie la unul dintre capete. Apoi, decupăm, ca în imaginea de mai jos și le suprapunem.

cum se face o inimioara din hartie impletita

Alb-roșu-alb-roșu-alb-roșu: acesta e ritmul de mărțișor! Când am terminat de împletit toată inimioara, tăiem surplusul de hârtie și lipim capetele. Va arăta cam așa:

hartie impletita si lipita

Combinăm felicitarea, șnurul și inimioara și avem propriul mărțișor numai bun de oferit mamei, bunicii, prietenilor sau altor persoane dragi nouă!

martisor - rezultatul final

Tip&Tricks? Bucurați-vă! Bucuria nu e decât semnul că emoția creativă și-a îndeplinit scopul (Alexandre Dumas).

O primăvară cu drag, cu spor, cu voie bună!

Anuca&Nicu

Comentarii